Калкулатор за рентабилност на автомобилни газови уредби

АГУ, ГИ и др.

Модератори: AMD, motor1sta

Потребителски аватар
3AgHuK
Хонда Маниак
Хонда Маниак
Kapa: малък бръмчалник
Status: Извън линия

Калкулатор за рентабилност на автомобилни газови уредби

Мнениеот 3AgHuK » 05 дек 2012, 18:17

Потребителски аватар
Cinderella
Moderator
Moderator
Kapa: K20A6
Контакти:

Re: Калкулатор за рентабилност на автомобилни газови уредби

Мнениеот Cinderella » 06 дек 2012, 17:28

Трябва да дам линк на Марти към калкулатора, понеже водим приятелски спор с него от известно време: ЗА или ПРОТИВ алтернативните горива и има ли полза от тях.

Ето и моите резултати:

Калкулатор за рентабилност на автомобилни газови уредби (АГУ)

Годишни разходи за бензин: 5692.5 лв.
Спестявате на година: 1946лв (34% от разхода за бензин) след приспадане на всички разходи по АГУ, вкл. амортизация
АГУ ще се изплати след около 9 месеца

Изчислено на база:
Среден годишен пробег - 25 000 км
Среден разход на бензин -9L/100км
Цена на бензин - 2.53 лв
Цена на газ - 1.35 лв
Цена на АГУ - 1500 лв.
Тип АГУ - Газов инжекцион
Годишен технически преглед - 30 лв.
Годишна амортизация на АГУ при 5г. живот - 225 лв. (макс. 75% от първоначалната стойност)
Годишни разходи за поддръжка в т.ч. ускорена амортизация на ауспух и по-честа смяна на свещи и кабели - 50 лв.
Увеличен разход на газ спрямо бензин - 10% при газов инжекцион, 20% при обикновена АГУ
Корекция на разходите за газ поради почти неизбежното студено палене на бензин - 3%

В допълнение: колата е закупена с монтиран газов инжекцион, но въпреки това съм въвела цената му.

There is no second chance to make a first impression Изображение

Потребителски аватар
necentrovaniq
Хонда Гуру
Хонда Гуру
Kapa: д14а2 & Д13б2 дуал

Мнениеот necentrovaniq » 12 авг 2013, 11:22

Ани , ти къде намери това ГИ за 1500лв ? Да не караш 250к.с. турбиниран петак ? :D
Ети ги мойте данни според калкулатора .

Годишни разходи за бензин: 5467.5 лв.
Спестявате на година: 2062лв (37% от разхода за бензин) след приспадане на всички разходи по АГУ, вкл. амортизация
АГУ ще се изплати след около 4 месеца

Изчислено на база:
Среден годишен пробег - 30 000 км
Среден разход на бензин -7.5L/100км
Цена на бензин - 2.43 лв
Цена на газ - 1.26 лв
Цена на АГУ - 750 лв.
Тип АГУ - Газов инжекцион
Годишен технически преглед - 30 лв.
Годишна амортизация на АГУ при 5г. живот - 112.5 лв. (макс. 75% от първоначалната стойност)
Годишни разходи за поддръжка в т.ч. ускорена амортизация на ауспух и по-честа смяна на свещи и кабели - 50 лв.
Увеличен разход на газ спрямо бензин - 10% при газов инжекцион, 20% при обикновена АГУ
Корекция на разходите за газ поради почти неизбежното студено палене на бензин - 3%

Имам само някой забележки :
1во - 30лв за преглед - това вече го няма . Прегледа си е като на бензинова кола и си е един за цялата кола .
Разходи за амортизация - Това как го сметнахте , при положение , че ремонтините комплекти на Рейл са без пари направо .
Липсва консумативи :
На Фобос филтърите на газовата са 10 кинта с работата и въпреки , че пише на 10 хил , ги сменявам на 15-20 и то , защото се сещам за тях , не защото колата ми прави мизерий .
На Заволи по спомен шефа даде за колата 35 кинта за същото ... ТОва трябва да се включи - марката на газовите и цените на консумативите . Ани , на БРЦ колко пари са ? На Фобос са им слабо място инжекторите , но нова рейка си е към 80лв и то , ако не може да се ремонтира , а ремонта съм го срещал на 2-3 лв на гумичка по спомен ...

Ако един проблем си има решение, значи не е проблем :)
В главата ми има 3ма бръмбари , но са с вишо сите и играят " Каре белот "

Потребителски аватар
Cinderella
Moderator
Moderator
Kapa: K20A6
Контакти:

Мнениеот Cinderella » 12 авг 2013, 20:35

Илиянски, кое те учудва в цената на газовия инжекцион :) Специално моят си е монтиран в Италия, писала съм цената му тук в БГ, марката е BRC. Виж, фобосите наистина са евтиния. Относно консумативите, филтри сменям на около 10 хиляди км и смяната ми струва межди 10 и 25 лв в зависимост от филтъра.
Инжектори смених миналата година, смених ги и 4те, доколкото си спомням бяха по 120 лв/бр. Предвид, че ГИ е монтиран 2006та година, беше им дошло времето :). Вече съм минала над 46 хиляди км със сегашния акорд за 2 години.
От пускането на темата, до момента, разликата в цените на бензин/газ се е увеличила драстично и съответно икономията от употребата на ГИ е нараснала.

There is no second chance to make a first impression Изображение

Върни се в “Алтернативни горива”